Toată lumea vorbește despre acestea, iar ele reprezintă piatra de temelie a fiecăruia dintre noi. Dar ce este proteina, ce tipuri există și care este cea mai bună pentru dvs.?
Albuminele sau proteinele sunt esențiale și de neînlocuit pentru viața noastră. Denumirea deproteină provine din cuvântul grecesc „protos”, care se referă la prima componentă de bază a oricărui organism viu. Proteinele sunt prezente în toate celulele fiecărui sistem viu și viața fără ele este imposibilă. (Martinča, 2015, s.37) Organele, mușchii și țesuturile noastre sunt alcătuite în principal din albumine, care trebuie, de asemenea, hrănite. Albuminele sunt clasificate ca substanțe macromoleculare, care sunt în principiu aminoacizi. Numărul de aminoacizi din fiecare albumină variază și poate fi cuprins între sute și câteva mii.
Organismul nostru depinde de aportul de albumine din alimente, deoarece nu le poate produce singur. Prin urmare, atât sportivii, cât și persoanele mai puțin active ar trebui să se asigure că primesc suficiente albumine, în special din alimente bogate în conținutul lor. Albuminele pot fi, de asemenea, suplimentate cu suplimente alimentare de calitate, în special proteine, care sunt foarte populare sub formă de zer, sub formă de CFM și din albumine vegetale pentru vegani și vegetarieni.
Albuminele sunt unul dintre nutrienții esențiali și joacă un rol foarte important în corpul uman. În corpul uman, acestea îndeplinesc mai multe funcții de bază:
După cum s-a menționat mai sus, albuminele îndeplinesc o funcție de neînlocuit în corpul uman. Este esențial să se asigure un aport suficient de acești nutrienți printr-o dietă bună și variată. În cazul în care nu reușiți să pregătiți mâncare de calitate în fiecare zi și trebuie să vă mențineți sau să vă creșteți aportul de albumine, este o idee bună să apelați la un supliment alimentar precum proteina din zersau proteina CFM. Un supliment alimentar sub formă debăutură proteică poate fi foarte util pentru a reaproviziona rapid cantitatea necesară de albumine, precum și pentru a ușura digestia.
În tabelul de mai jos veți găsi mai multe tipuri de alimente care sunt pline de albumine, atât de origine animală, cât și vegetală.
Alimente | Beneficii | Conținut de albumine per 100 g |
Carne
| Este considerată o albumină completă - are un raport ideal de aminoacizi. Conține, de asemenea, minerale și vitamine. De exemplu, carnea de vită este bogată în vitamina B12 și fier. | 20 – 30 |
Ouă | Conțin toate aminoacizii esențiali plus vitaminele A, D, E și K atât de necesare. Oul este, de asemenea, bogat într-o serie de minerale precum magneziu, calciu, potasiu și fier. | 10 – 12 |
Brânză Cottage | Este o brânză ușoară care conține puține grăsimi și este foarte bogată în calciu, fosfor, seleniu și unele vitamine din grupul B | 10 – 12 |
Iaurt alb | Are un conținut minim de grăsimi și zahăr. De asemenea, conține bacterii benefice pentru organismul nostru. | 8 – 10 |
Ton | Este foarte bogat în acizi grași omega-3, care sunt benefici pentru creierul și inima noastră. | 25 |
Somon | La fel ca tonul, este bogat în acizi grași omega-3. | 20 |
Acestea acționează ca un antioxidant puternic și sunt o sursă excelentă de fibre. | 20 | |
Linte | Conține în principal cantități mari de fibre, minerale și vitamine. | 10 |
Quinoa | Este considerat un superaliment foarte bogat în calciu, magneziu, fier și zinc. De asemenea, conține vitamina A și o serie de vitamine B. | 14 |
Acestea sunt foarte bogate în vitamina E, magneziu și antioxidanți. | 20 |
Există două tipuri de proteine prezente în alimente, cele de origine animală și cele de origine vegetală. În general, se știe că albuminele de cea mai bună calitate provin din alimente de origine animală, cum ar fi carnea, ouăle și produsele lactatede înaltă calitate. În special în fitness și sporturi de forță, consumul de carne este foarte popular, deoarece conține un spectru bogat de aminoacizi similar cu masa musculară.
Dacă dorim ca organismul nostru să își îndeplinească toate funcțiile bine și corespunzător, avem nevoie de un aport regulat de albumine. Unele studii sugerează că limita minimă pentru aportul zilnic de albumine este de 0,5 g pe kg de greutate corporală. Cu toate acestea, o astfel de cantitate poate acoperi cu greu procesele metabolice din organism și poate fi riscantă pe termen lung. Cantitatea de aport depinde de vârstă, activitate fizică, starea de sănătate, alăptare, dar și de faptul dacă încercați să câștigați masă musculară. Așa cum am descris mai sus, putem extrage atât din surse animale, cât și din surse vegetale. În paragrafele următoare, vom rezuma informațiile de bază privind aportul de albumine:
Necesarul de proteine recomandat pentru persoanele sănătoase:
Pentru cine | g/kg greutate corporală pe zi |
Sugari până la 6 luni | 1,7 |
Bebeluși și copii mai mari | 1 – 1,2 |
Adolescenți | 1 – 1,5 |
Sportivi recreaționali | 1 – 1,2 |
Sportivi de forță | 1,4 – 1,7 |
Sportivi adolescenți | 1,5 |
Proteinele sunt un element de bază absolut în dieta tuturor sportivilor, deoarece joacă un rol cheie în recuperare, creșterea forței, creșterea volumului fibrelor musculare, dar și în pierderea în greutate. Datorită efectului lor termic ridicat, albuminele au o funcție de neînlocuit în arderea grăsimilor, sculptarea mușchilor, dar și construirea unei noi mase musculare.
Dacă dorim să obținem masă musculară, albuminele reprezintă macronutrientul esențial căruia trebuie să îi acordăm cea mai mare atenție. Majoritatea surselor disponibile afirmă că aportul zilnic optim de albumine pentru creșterea masei musculare este între 1,4 – 2 g de proteine pe kg de greutate corporală. Trebuie amintit faptul că pentru fiecare sportiv cantitatea este foarte individuală și depinde de multe alte aspecte, cum ar fi intensitatea antrenamentului sau, de asemenea, capacitatea de a digera.